St. Elizabeth Hospital Cancer Center

Comprehensive, Premier Cancer Center

St. Elizabeth aims to become a premier Cancer Center of choice that promotes a calm and compassionate place for wellness; provides flexible growth for future programs; promotes collaboration between medical staff; and inspires confidence through a distinct and prominent identity. HGA used these guiding principles throughout the design process to challenge staff and leadership to think beyond the current process and facility constraints and imagine a new future for St Elizabeth.

Using a holistic approach to help patients navigate their healthcare journey, the first floor of the center focuses on the mental and spiritual health of the patient. The main concourse opens to views of nature and healing sunlight while drawing the patient and family in to explore alternative healing programs. Among these are a healthy food café, education rooms, art therapy, yoga room, a demonstration kitchen, resource center, and consultation space dedicated to community support programs.

The clinic modules on level two and three are designed as flexible, unassigned space to accommodate programs as the grow in the future or operations and staffing models that change over the years. The double-loaded patient corridors open into a collaborative workspace filled with daylight. The staff zone is interspersed with huddle spaces to encourage a collaborative, multi-disciplinary approach to patient care.

The open work stations promote interaction and shared experiences that enhance the work process between disciplines and staff. The upper floor is dedicated to Infusion Services taking advantage of long views across the campus and adjacent golf course. The 72 Infusion stations are divided into six pods of 12 to maximize staffing efficiency. Each pod has two private rooms, 10 semi-private bays, and a lounge with a view outside. The lounge can be used for infusion if patients are feeling up to socializing during their treatment. It is also be used for supportive services such as art therapy during the visit. The focus on collaboration brought about operational changes in how the nurses and pharmacists interact. Pharmacists have workstations embedded in the Infusion pods to better promote collaboration and better patient care.

Portfolio
Location

Florence, KY

Building Type

Cancer Center

Size

200,000 SF


Download Project